Het is lente! Het zonnetje schijnt (meestal), de kinderen gaan buiten spelen en………de teken worden weer actief. Controleer je kinderen dus elke avond of ze last hebben van deze vervelende beestjes.

Teken lijken op kleine spinnetjes. Een volgezogen teek kan een doorsnede hebben van 1 centimeter. De belangrijkste overbrenger van de ziekte van Lyme is waarschijnlijk de onvolwassen teek (de nimf). Nimfen zijn vaak moeilijk te zien omdat ze niet groter zijn dan een speldenknop. Ze voelen aan als een korstje.

Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 5 tot 10 °C komt, kunnen ze actief worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober. Ze komen voor in heel Nederland, ook in jouw achtertuin. Veel mensen denken dat een teek in een boom zit, maar je vindt teken vaak tussen struiken, het hoge gras of vochtige bosbodem. Kinderen vinden het heerlijk om hutten te bouwen, in het gras te spelen of nieuwe paden te ontdekken in de bossen. Een teek lift dan mee als je bij hem voorbij komt en kruipt naar een warme plek op je lichaam. Daarom hebben kinderen vaker tekenbeten dan volwassenen. Maar voor beiden geldt; ben je buiten geweest in een park of bos, controleer jezelf en kinderen dan op teken.

Hoe kun je jouw kind leren zichzelf te checken?

Laat het kind met de platte hand over het blote lijf strelen. Als er een korstje voelbaar is, zeg dan dat ie dat moet melden aan je. Een onvolwassen teek ziet of voelt aan als een zwart korstje. Als een teek zich heeft volgezogen, voelt het als een bobbeltje.

Geef je kinderen onderstaande afbeelding mee als ze gaan douchen. Ze kunnen dan stap voor stap elke plek controleren. Natuurlijk is het belangrijk om dit bij hele kleine kinderen ook zelf nog even te doen. Je kunt dan zelf het handige overzicht raadplegen. De afbeelding kun je hier downloaden.

Gebeten door een teek, wat nu?

Verwijder de teek met een puntige pincet of een tekenverwijderaar
Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid en trek de teek er voorzichtig uit
Noteer de datum van verwijderen en de plek waar de teek zat
Pas als de teek eruit is, mag je de plek ontsmetten
Houdt de huid rondom de beet 3 maanden in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme.

Wat mag je NIET doen: (Hierdoor gaat de teek juist zijn gif in de huid spuiten.)

Gebruik geen alcohol om de teek te bedwelmen
Maak geen draaibeweging om de teek eruit te krijgen
Knijp niet in het lichaam van de teek

Neem na een tekenbeet contact op met de huisarts als:

Je kind jeuk heeft over het hele lichaam
Je kind dubbel ziet of een scheef gezicht krijgt
Je kind klaagt over huid-, hart- of gewrichtsklachten
Er in de buurt van de tekenbeet binnen enkele dagen tot drie maanden een rode of blauwrode vlek of ring ontstaat die binnen enkele dagen groter wordt
Het niet lukt om de teek te verwijderen
Een teek waarschijnlijk al 24 uur op de huid heeft vastgezeten
Je kind binnen 3 maanden na een tekenbeet een van de onderstaande symptomen krijgt:
Hoofdpijn
Een grieperig gevoel met koorts
Spierpijn
vermoeidheid