Laatst hoorde ik tijdens mijn EHBO cursus een verhaal over een kindje van 8 jaar. Ze wilde de trap van een glijbaan opklimmen en stapte verkeerd. Ze viel met haar mond op de trede van de trap. Flink veel bloed natuurlijk en een bezoekje aan de tandarts.

Het zijn dus niet alleen de kleintjes die ongelukkige valpartijen hebben. Het kan altijd gebeuren, vaak zelfs op momenten dat je het totaal niet verwacht. Tanden zijn natuurlijk kwetsbaar. Er is snel een stukje afgebroken of in ergere situaties een tand eruit. Wat je moet doen is afhankelijk of het een blijvende tand is of een melkgebit.

Tand afgebroken

Als er een stukje tand van een melkgebit is afgebroken, kun je eigenlijk weinig doen. Je hoeft het stukje niet te bewaren, een tandarts zal namelijk het stukje niet terugplaatsen bij een melktand. Maak voor de zekerheid wel een afspraak met de tandarts zodat ze het gebit van je kindje even kunnen controleren. Zit er een scherp randje aan de tand dan kan de tandarts dit glad slijpen.

Het is anders als er een stukje van een blijvende tand is afgebroken. Dan is het wel verstandig om dit stukje te bewaren. De tandarts kan dan kijken of het goed gerepareerd kan worden

Tand eruit

Een melktand die eruit is gevallen, mag je nooit terugplaatsen. Je kunt daardoor de blijvende tand die eronder zit beschadigen. Maak een afspraak met de tandarts om het gebit te laten controleren.

Als je kind een blijvende tand eruit valt, dan is het wel verstandig om de tand te zoeken. Pak de tand niet op aan de wortel! Je beschadigt anders het weefsel wat belangrijk is om de tand weer te laten vastgroeien. Pak de tand vast aan het harde gedeelte, de tand zelf.

Wat doe je met de tand

De tijd tussen het ongeval en je bezoek aan de tandarts moet zo kort mogelijk zijn. Dus maak een afspraak. Als een tand langer dan een half uur droog is geweest, kan hij bijna niet meer met succes worden teruggeplaatst.

Wat mag je niet doen:

· Pak de tand niet vast bij de wortel
· Spoel een tand niet schoon onder de kraan
· Gebruik geen borsteltjes om de tand schoon te maken
· Laat een kind niet zomaar de tand bewaren in de mond. Het risico is dan groot dat de tand doorgeslikt kan worden.
· Bewaar de tand niet in water

Wat doe je wel:

· Pak de blijvende tand vast aan de bovenkant, het harde gedeelte.
· Spoel de tand schoon met melk zonder te schrobben
· Plaats de tand terug als dit mogelijk is. Dit mag alleen bij een blijvende tand die goed schoon is.
· Laat je kind voorzichtig op een gaasje bijten zodat de tand op zijn plaats blijft zitten
· Als terugplaatsen niet lukt, bewaar de tand dan in een glas met melk of speeksel van het slachtoffer
· Je mag een tand ook bewaren in volle melk, kokoswater of groene thee
· Neem contact op met de tandarts

Let op! Een kind dat met een harde klap een tand is verloren, heeft ook kans op een hersenschudding. Blijf dus alert op de signalen van een hersenschudding en neem bij twijfel contact op met de huisarts.

Tip: Bij letsel in de mond is er meestal veel bloed. Laat kinderen sabbelen op een suikerklontje of nat washandje. Het suikerklontje of washandje absorbeert het bloed waarna je goed kunt zien wat het exacte letsel is.