Elk kind heeft in zijn leven wel een keer een bloedneus gehad. Kinderen schrikken hier vaak van. Ze voelen bij een bloedneus iets stromen en als ze met hun handje over het gezicht gaan zien ze bloed. Meestal komt daarna al snel de eerste gilpartij.

Kleine bloedvaatjes

In je neus zitten allemaal kleine bloedvaatjes, waardoor een bloedneus makkelijk ontstaat. Een bloedneus begint als er een bloedvaatje kapot gaat. Dit kan gebeuren door neuspeuteren, te hard snuiten of een verkoudheid. Maar ook door een stoeipartij, een voetbal in het gezicht of een knie tegen de neus tijdens het springen op de trampoline.

Snel over

Een normale bloedneus moet na enkele minuten over zijn. Het kan zijn dat je kind vaker een bloedneus heeft. Misschien is hij/ zij bekend met allergieën? Daardoor is het slijmvlies in de neus sneller geïrriteerd waardoor makkelijker een spontane bloedneus kan ontstaan. Heeft je kind vaak een bloedneus, bespreek dit dan met je huisarts.

Kinderen en een bloedneus

Kinderen raken al snel in paniek als ze bloed zien. Soms duurt een bloedneus voor je gevoel ook erg lang. Een paar tips als je kind een bloedneus heeft:

• Gebruik een rode handdoek als je die hebt. Je ziet het bloed dan niet.
• Gooi doekjes met bloed uit het zicht van je kind.
• Zorg voor afleiding. Een filmpje op je telefoon doet wonderen of zing een liedje.
• Let op dat je kind niet gaat flauwvallen.

En dan….

Als je kind een spontane bloedneus heeft mag je de onderstaande stappen volgen:

• Laat je kind eerst een keer goed snuiten (niet snuiten als de bloedneus komt door een klap of valpartij)
• Laat je kind licht voorover buigen. Zo loopt het bloed niet achter in de keel.
• Knijp de neus 10 minuten dicht, vlak onder het neusbeen waar het zachte deel van de neus begint.
• Stopt de bloeding niet? Neem contact op met de huisarts. Laat je kind de neus dichtknijpen totdat hij door een arts behandeld wordt.

Geen spontane bloedneus

Het kan ook gebeuren dat je kind naar binnen komt met een bloedneus na bv. een valpartij van de fiets. Vraag dus altijd even na hoe de bloedneus is ontstaan. Als de bloedneus is ontstaan door een klap tegen het hoofd of een valpartij, dan kan het zijn dat je ook met ander letsel te maken hebt zoals schedel- of hersenletsel. Je mag dan niet de neus laten snuiten!

En weer spelen

De meeste kinderen zijn een bloedneus weer snel vergeten en willen weer verder gaan met spelen. Houd nog even in de gaten dat je kind niet in zijn neus gaat peuteren. Zorg dat je kind niet direct weer gaat rennen. Bij inspanning stijgt de bloeddruk en is er kans op een nieuwe neusbloeding.
Een spontane bloedneus zo af en toe is geen noodsituatie en hoort ook gewoon bij opgroeiende kinderen.