Kleine kinderen zijn goed in iets om hun vinger winden (meestal de ouders). Maar er zijn ook kinderen die elastiekjes, touwtjes of haren om hun vinger draaien. Vaak uit verveling, als ze (nog) wakker liggen in bed of tijdens een rustig moment op de bank. Maar kijk ook even in het slaapzakje of sokjes van je baby. Ook daar kunnen losse draadjes voor problemen zorgen.

Uit verveling

Vaak gebeurt het uit verveling. Je legt je kindje in bed met haar staartjes nog in. Ze ligt nog wakker en haalt een elastiekje eruit en gaat hiermee spelen. Of  je kind heeft nog net voordat je haar in bed legt je haren vastgepakt. In haar handje vindt ze een lange haar en ze gaat er mee spelen. Ze draait de lange haar om haar vinger. Elastiekjes, haren, touwtjes, losse draadjes in sokken of in een slaapzakje, alles wat hierop lijkt kan hetzelfde gevaar geven.

Niet zomaar eraf halen

Als je kindje haar vinger heeft afgekneld, gaat ze echt wel huilen. Het afgeknelde deel gaat namelijk zwellen en pijn doen. Blijft je kindje in bed de hele tijd huilen, maar je weet niet wat er aan de hand is? Check dan even de vingers en teentjes. Zie je bij je kindje een rode vinger door een afknelling dan is er nog niet direct een gevaar. Haal voorzichtig het voorwerp wat voor de afknelling zorgt weg.

Het gevaar is als de afknelling er lang heeft gezeten. Je ziet bij je kind dat het afgebonden deel paars, blauw of zwart is geworden. Het touwtje heeft er dan voor gezorgd dat er geen zuurstof in het vingertje kan komen. Door het zuurstof gebrek zijn daar giftige afvalstoffen gaan ontwikkelen. Als je het touwtje verwijdert, dan komen deze afvalstoffen in de rest van de bloedbaan. Je kindje loopt dan het gevaar op een bloedvergiftiging. Haal het elastiekje, touwtje of haar dan niet direct weg, maar neem eerst even contact op met de huisarts voor advies.

Draadje in sokken of slaapzakje

Vaak denk je bij een rood teentje van je baby aan een ontsteking of bij oudere kinderen aan een kneuzing. Het is raadzaam om ook goed te kijken of er geen draadje of haar om het teentje van je baby / kind is gewikkeld. Zo’n draadje/haar kan moeilijk zichtbaar zijn. Door het bewegen van de voetjes in een sok of slaapzak, kan een draadje het teentje afknellen. Het teentje wordt dan rood en gezwollen. Omdat het meestal niet direct wordt opgemerkt, kan het draadje steeds strakker komen te zitten. Door de zwelling die al snel volgt, wordt een draadje vaak over het hoofd gezien.

Geen paniek, wel opletten

Voor alles in de EHBO geldt, als je weet dat het kan gebeuren, alert bent en weet wat je moet doen als het je overkomt, dan is er geen directe paniek. Met kleine kinderen heb je soms gewoon een extra paar ogen nodig. Zorg dat touwtjes, elastiekjes en alles wat hierop lijkt, buiten bereik zijn van de kleintjes. Check de sokjes en slaapzakjes op losse draadjes. Voorkomen is beter dan genezen.