Je kent ze wel: de mooie rode (of witte) plant die vooral in de decembermaand verschijnt in veel woonkamers. Ik heb altijd gehoord dat je moet uitkijken met de kerstster omdat deze plant giftig zou zijn. Maar is dat ook zo? Ik heb het even voor je opgezocht.

Kerstster gevaarlijk voor kinderen of toch niet?

 

Is de kerstster giftig?

Of de kerstster giftig is wordt tegenwoordig betwijfeld. Er zijn onderzoeken gedaan waarin ze een echte vergiftiging niet hebben kunnen bevestigen.

De kerstster komt uit de wolfsmelkfamilie van planten. Dit wil zeggen dat als je de plant beschadigt er een witte melksap uitkomt. Het witte melksap dat uit beschadigde delen van kerststerren komt is niet echt giftig, maar het kan soms wel irritatie van de huid veroorzaken. Als je kind de plant heeft aangeraakt en daarna door het gezicht wrijft, is het dus mogelijk dat je kind de dag erna rode vlekken in het gezicht heeft. Het gezicht kan zelfs wat opgezwollen zijn. (En die ervaring heb ik zelf ook met een kerstster. Ik heb zelfs het idee dat ik huidirritatie krijg als er een kerstster in huis is zonder dat ik deze heb aangeraakt)

Felle kleuren

Kinderen worden vaak aangetrokken door de felle, rode kleur en hebben de neiging om de blaadjes aan te raken. Let dus altijd goed op en neem geen risico. Zorg dat je kindje zijn handen wast na aanraking van de plant, dan voorkom je huidirritatie.

Gewoon geen planten eten

Kamerplanten zijn gewoon nooit bedoeld om op te eten. Als ze er teveel van eten is dit bijna altijd schadelijk. Dus pas op met plaatsen van kamerplanten als er kleine kinderen in huis zijn. Wil je toch planten in huis? Zet ze dan hoog zodat de kinderen er niet bij kunnen en zorg dat de afgevallen bladeren direct worden opgeruimd. Voorkomen is beter dan genezen.