Laatst was ik bij iemand op bezoek en ik zag op tafel een LED waxinelichtje staan. Goed over nagedacht natuurlijk, want met een LED lampje is er geen gevaar voor verbranding. Helaas komt er wel een ander gevaar bij, namelijk toen ik het “kaarsje” omdraaide kon ik met een simpele beweging het klepje van de batterij openmaken. En daar zat het levensgevaarlijk voorwerp: de knoopcel batterij!
Wat zijn knoopcel batterijen
Het gaat hier om de ronde en platte knoopcel batterijen die vaak gebruikt worden in speelgoed, afstandsbedieningen, gehoorapparaten, fietslampjes en ook LED waxinelichtjes. Voor volwassenen zijn de meeste voorwerpen functioneel of ter decoratie; kinderen daarentegen zijn altijd op ontdekkingstocht en nieuwsgierig van aard.
Wat is het gevaar
De meeste mensen hebben een rommella in huis en juist daarin ligt vaak het kartonnetje met de verschillende knoopcel batterijen. Kinderen mogen spelen met een afstandsbediening waarvan het klepje, dat toegang geeft tot de batterij, makkelijk te openen is. Of: het LED waxinelichtje wat je in de winter vaak op tafel hebt staan voor de gezelligheid, maar nu in de zomer hebt verplaatst naar een minder prominente plaats in huis. Kinderen zijn vindingrijk en kleine kinderen steken alles in hun mond. Een batterij rolt weg, voordat jij bedenkt waar deze is gebleven, heeft een klein kind de batterij al gevonden en uit nieuwsgierigheid in zijn mond gestopt of erger nog: doorgeslikt!
Je hoeft de batterij niet eens zelf te laten vallen, dit kan ook een oudere broer of zus per ongeluk doen.
De spieren in de slokdarm knijpen om de batterij. De slokdarm is een vochtige omgeving en er komt dan een stroming op gang. De batterij kan een bijtend zuur gaan lekken en binnen een uur een gat in de slokdarm branden.
Wat moet ik doen?
Als je kind het toch is gelukt om een knoopcel batterij in te slikken, ga dan zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp. Er moet binnen één uur een echo gemaakt worden om te kijken waar de batterij zich bevindt.
Wat merk ik aan mijn kind
Misschien heb je niet gezien dat je kind een knoopcel batterij heeft ingeslikt, maar heeft hij de onderstaande klachten:
· Weigert te eten
· Moet overgeven
· Buikpijn
· Kwijlen
· Moeite met slikken
· Zwarte ontlasting
Neem dan direct contact op met de huisarts!
Lepel honing
Als blijkt dat een knoopcel batterij de oorzaak is, moet een kind met spoed geopereerd worden. In de tussentijd kan het helpen om frequent een lepel honing toe te dienen. Honing is een zwak zuur en helpt zo de schade in het lichaam te beperken. Maar dit mag nooit leiden tot uitstel van de operatie.
Preventief
Voorkomen is beter dan genezen. Met onderstaande punten voorkom je het gevaar voor een groot deel:
· Wissel geen batterijen om waar kinderen bij zijn
· Breng gebruikte batterijen regelmatig naar een inzamelpunt
· Laat een kind niet spelen met batterijen
· Een afstandsbediening is ook geen speelgoed!
· Zorg dat je voorraad batterijen buiten bereik van kinderen ligt
· Check het speelgoed en kijk of de klepjes van de batterijen goed dichtzitten