Je ziet hem op steeds meer plekken verschijnen: de AED. In sommige wijken hebben ze er een aangeschaft samen met de buurtbewoners. Je ziet hem in winkels, scholen, huisartsenpraktijken, treinstations, er is zelfs een proef met nieuwe auto’s waarbij een AED meegeleverd wordt.
Maar wat is nu eigenlijk een AED? En mag je hem ook gebruiken voor kinderen?
AED is een afkorting van Automatische Externe Defibrillator.
Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.
De meeste mensen denken dat bij een hartstilstand het hart volledig stil staat, maar dat is niet altijd zo. Tijdens een hartstilstand worden de hartkamers heel snel en chaotisch geprikkeld waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.
De AED geeft geen schokopdracht als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is, maar wel een goed functionerend hart heeft. Als het hart echt stil staat en de AED geeft aan geen schok te geven, ga dan direct door met de reanimatie. Dit houdt de bloedsomloop in stand, totdat er professionele hulpverleners zijn. Zij kunnen soms met medicijnen het hart weer vatbaar maken voor een schok.
De meeste AED’s zijn gericht op het inzetten bij volwassenen, maar dat wil niet zeggen dat we de AED dan niet kunnen gebruiken voor kinderen. Alle AED’s kunnen ingezet worden voor zowel volwassenen als kinderen. In een AED zitten een soort plakkers die op de huid geplakt moeten worden. Deze noemen we elektroden. Waar ze geplakt moeten worden staat met een afbeelding op de elektrode. Sommige AED’s hebben speciale elektroden om te gebruiken bij kinderen onder de 8 jaar. Ze zijn een stuk kleiner dan de elektroden voor volwassenen. Zie je de kinderversie niet direct zitten dan mag je gewoon de volwassen elektroden gebruiken. Bij kinderen jonger dan 8 jaar plak je één elektrode op de borst en één op de rug ter hoogte van het hart.
Bij sommige AED’s zit een soort kindersleutel. Door deze sleutel te gebruiken verlaagt de AED het energieniveau van de schok bij gebruik van de gewone elektroden. Ook hier geldt; zie je de knop niet direct ga hem dan niet zoeken maar gebruik de AED op de normale manier.
Iedereen mag een AED gebruiken. Het apparaat vertelt exact wat je moet doen.
Het is natuurlijk fijner om dit een keer te oefenen op een veilige plek zonder echte noodsituatie. Tijdens een cursus EHBO is hier volop aandacht voor en krijg je zelfs tips om op een snelle manier de AED aan te sluiten. Want als elke seconde telt, wil je snel kunnen handelen.