Je kind is ontzettend boos, gefrustreerd of heel verdrietig. Je ziet zijn lippen blauw worden, hij huilt zonder geluid en ineens heb je een bewusteloos kind in je armen. In paniek ren je naar de buren. Als je aanbelt begint je kindje ineens weer te bewegen. Wat was dit nu? Wat je kindje waarschijnlijk last van heeft gehad heet Breath Holding Spells. Het is niet levensbedreigend, maar als ouder schrik je ontzettend.

Jongens en meisjes

Breath Holding Spells komt voor bij kinderen van 6 maanden tot ongeveer 5 jaar. De meeste kinderen zijn tussen de 1 en 1 ½ jaar oud als ze een eerste aanval krijgen. Zowel jongens als meisjes kunnen Breath Holding Spells hebben.

1 op de 20 kinderen

Het is nog onduidelijk hoe vaak dit bij kinderen gebeurt. Naar schatting heeft 1 op de 20 kinderen wel eens een aanval van Breath Holding Spells gehad. Veel ouders weten niet dat dit bestaat. Als hun kindje na een aanval is bijgekomen en alles weer goed gaat, zien ze niet altijd de noodzaak om contact op te nemen met een arts. Bij de kinderneuroloog zijn meestal de kinderen bekend met een opvallende vorm van Breath Holding Spells.

Wat is de oorzaak?

Het zijn aanvallen, na een heftige emotie, waarbij kinderen hun adem inhouden en uiteindelijk bewusteloos kunnen raken. Een kind weet namelijk nog niet goed hoe die met emoties moet omgaan en zal bij een heftige emotie de adem inhouden. Er komt dan minder zuurstof via de longen in het bloed, waardoor kinderen een blauwe huidskleur krijgen. Als daarna de hersenen ook minder zuurstof krijgen, raakt een kind bewusteloos. Als een kind een keer een aanval van Breath Holding Spells heeft doorgemaakt, weten ze vaak hoe ze zelf een aanval kunnen uitlokken. Sommige kinderen kunnen dit dan gebruiken om aandacht te vragen of hun zin te krijgen.

Hoe herken je een aanval van Breath Holding Spells:

· Er is vaak een duidelijke aanleiding. Je kind is erg boos, verdrietig of gefrustreerd.

· Je kind gaat hard huilen

· Loopt rood aan en gaat de adem inhouden

· Door het inhouden van de adem loopt een kind blauw aan

· Soms rollen de ogen omhoog

· Je kind raakt soms bewusteloos

· Tijdens een aanval kan een kind verstijven of juist slap worden

· Soms kleine schokjes met armen en benen

Sommige kinderen krijgen maar één keer in hun leven een aanval. Er zijn ook kinderen die op één dag meerdere keren een aanval krijgen.

Rustig blijven

Het belangrijkste van alles is om te proberen als ouder rustig te blijven. Zorg dat je kind zich niet kan bezeren. Ga geen pijnprikkels geven of water in het gezicht gooien van je kindje. Dit kan zelfs een nieuwe aanval uitlokken.

· Bel 112 als je kind bewusteloos raakt

· Leg je kind als het nodig is op de zij

· Blijf de ademhaling goed controleren

· Stopt de ademhaling, start dan de reanimatie met 5 beademingen

Wanneer deze aanvallen bekend zijn bij ouders/verzorgers, kunnen in overleg met de huisarts of specialist andere afspraken gelden.

Heeft je kind vaker een aanval? Dan komt een lastig advies: negeren!

Als de aanval komt na een heftige emotie, je kindje heeft alle symptomen, dan is zo min mogelijk aandacht schenken aan je kind het beste advies. Dit voelt natuurlijk heel tegenstrijdig, want als ouder wil je geen bewusteloos kind.

Praat met je kindje na een aanval over wat er eigenlijk gebeurde. Benoem de emoties, zo leert een kind de emotie beter te begrijpen. Soms kun je kinderen leren om afleiding te zoeken wanneer ze de emotie voelen opkomen.

Wanneer is de aanval over?

Als een kind bewusteloos raakt, kan hij niet meer zijn adem inhouden. Een kind gaat dan weer ademen en zal bij bewustzijn komen. De bewusteloosheid zal dan ook een paar seconde tot hooguit 2 minuten duren. Blijft je kind langer bewusteloos, bel dan direct 112.

Geen gevaar op blijvend letsel

Je zal als ouder schrikken van een aanval, maar de aanval zelf is voor je kindje niet gevaarlijk. Een kind wat aanvallen krijgt van Breath Holding Spells, kan zich normaal ontwikkelen. Het zuurstoftekort is zo kort dat er geen risico is op beschadiging van de hersenen. Breath Holding Spells is niet levensbedreigend.

Geef niet alsnog toe

Probeer rustig te blijven, blijf bij je kind en zorg dat hij zich niet kan bezeren. Een bewusteloos kind met een goede ademhaling leg je rustig in de zijligging. Is je kindje weer bijgekomen? Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je proberen te praten over wat er is gebeurd. Naarmate de kinderen ouder worden begrijpen ze hun emoties beter. De aanvallen zullen dan ook afnemen. Probeer zo min mogelijk aandacht te besteden aan de aanval. Is de aanval uitgelokt door een driftbui omdat je kind niet zijn zin kreeg, geef dan niet alsnog toe. Een kind weet dan precies wanneer ze een aanval kunnen inzetten.

Heeft je kind last van aanvallen van Breath Holding Spells, geef dit dan ook even door aan een peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en/of opa en oma. Dan weten zij ook wat ze moeten doen als het gebeurt.

Bron: kinderneurologie.eu