14 november 2020 is het Nationale Diabetes Dag. Het doel van ‘Wereld Diabetes Dag’ is aandacht en begrip te vragen voor diabetes. Naast astma is diabetes type 1 de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Naar schatting hebben 100.000 mensen in Nederland type 1 diabetes, daarvan zijn naar schatting 6.000 kinderen tussen de 0 en 18 jaar type 1 diabetes.
Wat is Diabetes?
Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. Het lichaam reageert vaak niet meer goed op insuline of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.
Hoe weet je nu of je kind diabetes heeft?
Verschijnselen waarmee kinderen met diabetes te maken krijgen zijn onder andere:
· Veel dorst en weinig plassen
· Veel plassen (soms bedplassen)
· Afvallen terwijl de eetlust goed is
· Erg moe en/of prikkelbaar zijn
· Terugkerende infecties
· Veel honger hebben, of juist niet
· Wazig zien
· Misselijk zijn of overgeven
Daarnaast is het mogelijk dat je kind een hypo of hyper krijgt.
Hypo
Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam. Dit kun je herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen.
Hyper
Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. Je kind moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.
Energie uit suikers
Er is een verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline aan, bij type 2 wel, alleen soms te weinig. Het lichaam heeft Insuline nodig om suiker uit voeding in de cellen te krijgen. Gebeurt dit niet, dan krijgt het lichaam geen energie uit suiker.
De meeste kinderen en jongeren hebben diabetes type 1. De oorzaak is niet bekend, maar we weten wel dat genetische aanleg een rol speelt. Dat geldt ook voor diabetes type 2, maar daarbij zijn overgewicht en weinig lichaamsbeweging ook risicofactoren.
Herken je veel van de bovenstaande symptomen bij je kind?
Ga dan met je kind naar de huisarts. Een test met één druppeltje bloed geeft aan of je kind misschien diabetes heeft. Zonder behandeling blijven er te veel suikers in het bloed zitten, dit zorgt op de lange termijn voor beschadiging aan de bloedvaten. Wanneer de bloedsuiker echt heel hoog is, kan een kind klink ziek zijn, flauwvallen of zelfs in coma raken.
Bron: diabeter