De meningen zijn verdeeld over het vuurwerkverbod van de overheid. Persoonlijk ben ik een voorstander van vuurwerkshows en zeker een voorstander voor het verbieden van knalvuurwerk. Ik ben moeder van 2 zoons én de enige vrouw in een mannengezin. Tja, dan moet je met goede argumenten komen waarom je vuurwerk doodeng vindt.

Te klein

Nu denk je misschien “Oh, mijn kinderen zijn gelukkig nog te klein voor vuurwerk. Die discussie heb ik voorlopig niet.” Maar wist jij dat de meeste ongelukken bij kleine kinderen gebeuren tijdens het afsteken van sterretjes?

Sterretjes kun je eigenlijk overal kopen. Ze worden aangeboden in de supermarkten en zitten verpakt in een kindervuurwerk pakket. Maar, is dit niet een misleidende naam?

Feiten over sterretjes:

1. Bij een brandend sterretje is de temperatuur van het handvat ongeveer 20 graden Celsius.

2. Bij de overgang tussen handvat en het brandende uiteinde loopt de temperatuur op tot ongeveer 50 graden.

3. De kern van een brandend sterretje kan 1.500 graden Celsius worden.

4. Kinderen mogen sterretjes vaak zelf afsteken waardoor de oplettendheid van de volwassenen afneemt.

5. Door sterretjes krijgen kinderen vaak brandwonden aan het gezicht en handen.

6. Uit statistieken blijkt dat de meeste brandwonden worden veroorzaakt door legaal vuurwerk en dan vooral worden veroorzaakt door sterretjes.

7. Koud vuur bestaat niet.

Het gevaar

Het gevaar van het aansteken van sterretjes moeten we niet onderschatten.

Een sterretje dat klem komt te zitten tussen trui en jas, of in aanraking komt met een synthetische jas of bontkraag, kan een brandwond veroorzaken. Brandwonden gaan nooit meer weg!

 

Hoe kun je dan sterretjes veilig gebruiken?

· Houd kinderen in de gaten en geef een sterretje nooit aan kinderen onder de vijf jaar.

· Steek nooit meer dan één sterretje tegelijk aan. Meerdere sterretjes tegelijk afsteken geeft het risico op vlammen.

· Laat kinderen niet rondlopen met gedoofde sterretjes, de ijzeren stokjes blijven namelijk lang erg heet. Steek de gedoofde sterretjes in water of zand.

· Gebruik sterretjes alleen binnen als duidelijk op de verpakking staat dat dit mag. Dit is vanwege de vervelende rook en het gevaar dat hete vonken meubilair in brand kunnen steken.

 

Misleidende term

Sterretjes lijken onschuldig en worden soms met de misleidende term ‘koud vuur’ omschreven. De wegspringende vonken geven op de blote huid vaak alleen de sensatie van een korte speldenprik. Dit komt doordat de deeltjes zo klein zijn en daardoor weinig warmte-energie bezitten. Na aanraking met de huid koelen ze snel af. De verbranding in het hart van de vlam vindt echter plaats bij een hoge temperatuur (oplopend tot 1500 °C). Er is dus helemaal geen sprake van koud vuur.

Kindervuurwerk is dus geen kinderspeelgoed!

Bespaar je kinderen een brandwond.