Wist jij dat de meeste ongelukken bij kleine kinderen gebeuren tijdens het afsteken van sterretjes? Sterretjes kun je eigenlijk overal kopen. Ze worden aangeboden in de supermarkten en zitten verpakt in een kindervuurwerkpakket. Maar, is dit niet een misleidende naam?
Brandwonden door kindervuurwerk
Het gevaar van het aansteken van sterretjes moeten we niet onderschatten. Een sterretje dat klem komt te zitten tussen trui en jas, of in aanraking komt met een synthetische jas of bontkraag, kan een brandwond veroorzaken.
Maar ook het overige kindervuurwerk kan ernstige brandwonden veroorzaken. Iedereen kent wel de grondbloemen. Van die mooi gekleurde tollen die op de grond hard ronddraaien. Tenminste, ze horen op de grond rond te draaien. Ik heb ook wel eens buiten gestaan toen een grondbloem mijn kant op kwam. Mijn reflex was snel weg springen, maar wat als een kind niet snel genoeg is en de grondbloem in zijn jas krijgt?
Brandwonden gaan nooit meer weg!
Feiten over sterretjes achter elkaar
Even wat feiten op een rijtje:
- Bij een brandend sterretje is de temperatuur van het handvat ongeveer 20 graden Celsius.
- Bij de overgang tussen handvat en het brandende uiteinde loopt de temperatuur op tot ongeveer 50 graden.
- De kern van een brandend sterretje kan 1.500 graden Celsius worden.
- Kinderen mogen sterretjes vaak zelf afsteken waardoor de oplettendheid van de volwassenen afneemt.
- Door sterretjes krijgen kinderen vaak brandwonden aan het gezicht en handen.
- Uit statistieken blijkt dat de meeste brandwonden worden veroorzaakt door legaal vuurwerk en dan vooral worden veroorzaakt door sterretjes.
- Koud vuur bestaat niet.
Geen koud vuur
Sterretjes lijken onschuldig en worden soms met de misleidende term ‘koud vuur’ omschreven. De wegspringende vonken geven op de blote huid vaak alleen de sensatie van een korte speldenprik. Dit komt doordat de deeltjes zo klein zijn en daardoor weinig warmte-energie bezitten. Na aanraking met de huid koelen ze snel af. De verbranding in het hart van de vlam vindt echter plaats bij een hoge temperatuur (oplopend tot 1500 °C). Er is dus helemaal geen sprake van koud vuur.
Hoe kun je sterretjes veilig gebruiken
- Houd kinderen in de gaten en geef een sterretje nooit aan kinderen onder de vijf jaar.
- Steek nooit meer dan één sterretje tegelijk aan. Meerdere sterretjes tegelijk afsteken geeft het risico op vlammen.
- Laat kinderen niet rondlopen met gedoofde sterretjes, de ijzeren stokjes blijven namelijk lang erg heet. Steek de gedoofde sterretjes in water of zand.
- Gebruik sterretjes alleen binnen als duidelijk op de verpakking staat dat dit mag! Dit is vanwege de vervelende rook en het gevaar dat hete vonken meubilair in brand kunnen steken.
Wat als het toch fout gaat
Vuurwerk, en dus ook sterretjes, zorgen voor brandwonden. Wat moet je doen als het toch fout gaat:
- Trek kleding uit behalve als deze vastgeplakt zit aan de huid. Trek geen kleding los van de huid, maar koel dan over de kleding.
- Koel de brandwond 10-20 minuten met lauw water. Richt de waterstraal boven de brandwond.
- Koel de brandwond, niet het slachtoffer. Dit wil zeggen dat je de plek van de brandwond moet koelen en niet de lichaamsdelen die niet aangetast zijn. Een kind kan dan namelijk onderkoeld raken.
- Raak de brandwond niet aan, je loopt dan het risico op infectie.
- Smeer geen zalf op een open brandwond, maar dek deze af met een steriel verband, schone theedoek of huishoudfolie.
- Neem contact op met de huisarts als je kind een kleine brandwond heeft met blaren (2e graad) of een kleine brandwond met witte of juist zwarte kleur huid (3e graad).
- Bel 112 bij ernstige of uitgebreide brandwonden.
- Twijfel je over de ernst of grote van de brandwond, neem dan contact op met de arts of 112 en overleg.
Mooie traditie
Natuurlijk horen sterretjes in sommige situaties erbij. Er is niets zo mooi als de spannende gezichtjes van kinderen te zien als ze sterretjes mogen vasthouden. Sommige kinderen vinden het spannend, andere kunnen niet wachten. Belangrijk is dat je als ouder weet wat de gevaren zijn en daar alert op bent. Toezicht blijft belangrijk. Want kindervuurwerk is geen kinderspeelgoed!