Ook dit jaar hebben we nog te maken met de gevolgen van Corona. De meeste mensen hebben een vakantie geboekt in Nederland maar sommigen wachten tot het laatste moment om te zien wat mogelijk en verantwoord is.

Of je nu thuis blijft, gaat kamperen of toch het vliegtuig neemt naar een vakantiebestemming; ongevallen met kinderen gebeuren overal. Maar wat is nu verstandig om mee te nemen aan EHBO spullen als je op vakantie gaat?

Ervaring leert

Het ene gezin heeft alle soorten verbanden ingeslagen, een ander gezin heeft voldoende aan een doosje kinderparacetamol en pleisters. Dit is afhankelijk van je eigen ervaring.
Zelf heb ik een zoon die in Zuid-Frankrijk een flinke valpartij maakte op een kiezelveld en daardoor flinke wonden had op zijn knieën. Sindsdien liggen bij mij standaard de hechtpleisters klaar. Eerder had ik die nog nooit gekocht. Het ligt er dus een beetje aan of je kind een echte brokkenpiloot is of niet en voor wat voor uitdagingen je eerder bent komen te staan.

Tip 1: App van het Rode Kruis

Zet in ieder geval de EHBO app van het Rode Kruis op je telefoon. In deze app staan alle voorkomende ongevallen met toelichting wat je moet doen. Van tand eruit tot een stabiele zijligging. Super handig en je hebt het altijd bij je als je even niet meer weet wat je moet doen.

Tip 2: Adres camping

Voor de kampeerders: noteer het adres van de camping (ook als je tussendoor overnacht naar je eindbestemming) op een briefje en leg dit in de caravan. Deze tip is ook ontstaan vanuit een persoonlijke ervaring. Ik had 112 nodig, maar ik wist het adres van de camping niet. Dit zorgde voor vertraging van de hulpdiensten. En…..koppel je caravan af van je auto. Ja, ook tijdens de tussendoor overnachtingen. In het buitenland moet je namelijk zelf met je eigen auto achter de ambulance aan rijden. Het is niet fijn om dit met caravan en al te doen.

Tip 3: Wat neem je mee

Verder is het handig om het volgende mee te nemen:

· Zonnebrandcrème

· Aftersun

· Kinderparacetamol of zetpillen

· Insectenspray voor kinderen

· Hoestdrank

· Keelpastilles

· Honing helpt ook tegen keelpijn, maar mag je niet gebruiken voor kinderen onder de 1 jaar.

· Neusspray

· Pleisters

· Snelverbanden (zeker een must)

· Gaasjes (ook handig als je kindje tanden aan het wisselen is)

· Leukoplast tape

· Verband voor kneuzingen

· Desinfecterend middel

· Tekentang, pincet en pompje voor uitzuigen van gif

· Middel tegen diarree

· Calendulan zalf (tegen jeuk)

· Middel tegen waterpokken (laat je niet verrassen tijdens je vakantie)

· O.R.S. tegen uitdroging bijvoorbeeld bij diarree

· Middel tegen reisziekte

· Kruik! Heerlijk bij buikpijn of heimwee

Je kunt het lijstje aanvullen met bv. spullen die jij nodig denkt te hebben voor jouw brokkenpiloot.
Maar het belangrijkste van alles…..

Tip 4: geniet van elkaar!

Fijne vakantie!